mijn beroepskeuze

kalender

Geen kalenderitems gevonden
Open dag of bijeenkomst? Mail ons!

beroep Analist pathologie

Analist pathologie

De analist pathologie is vooral werkzaam in ziekenhuizen en streeklaboratoria. Een gemiddeld pathologie laboratorium heeft tussen de 25 en 50 medewerkers in dienst.

Binnen de pathologie wordt een tweedeling gemaakt in de werkgebieden van de analist pathologie: histologie en cytologie.
In een histologisch laboratorium is de analist werkzaam in een laboratorium waar weefselstukjes (van bijvoorbeeld long, nier, spieren) onderzocht worden op aanwezigheid van bepaalde ziekten zoals infecties, goed- of kwaadaardige gezwellen of om daarin het verloop van een ziekte te bepalen.
In een cytologisch laboratorium doet de analist zelfstandig   onderzoek naar ziekelijke (pathologische) afwijkingen van lichaamscellen. Niet alleen uitstrijkjes van het slijmvlies van de baarmoeder(hals)mond worden daar beoordeeld, maar ook preparaten van onder meer urine, sputum en buikvocht (lichaamsvochten) en dergelijke.

De analist pathologie kan in principe zowel in een cyto- als histopathologisch laboratorium worden ingezet. In de praktijk is meestal sprake van gescheiden laboratoria, met weinig uitwisseling van werkzaamheden.

Salaris indicatie: 2000 tot 2500 euro