mijn beroepskeuze

kalender

Geen kalenderitems gevonden
Open dag of bijeenkomst? Mail ons!

beroep Straatmaker

Straatmaker

Sector en bedrijf
De straatmaker verricht zijn werkzaamheden in de sector grond-, water- en wegenbouw. Deze sector is onderdeel van de bedrijfstak Bouw. Hij is werkzaam in kleine, middelgrote of grote bedrijven. De bedrijven hebben als voornaamste activiteiten nieuwe bestrating aanleggen, herbestraten, reparatie, service en onderhoud.
Nevenactiviteiten zijn sierbestrating, grondwerkzaamheden en rioleringswerkzaamheden. Een deel van de bedrijven voert ook nog activiteiten uit, zoals infra-werkzaamheden, machinaal vlijen, machinaal herbestraten en hovenierswerkzaamheden. Er zijn ook hoveniersbedrijven die bestratingwerkzaamheden uitvoeren.
De opdrachtgevers zijn andere aannemers, overheidsinstellingen, andere bestratingbedrijven, particulieren en het particulier bedrijfsleven.

Werkomgeving
De straatmaker werkt in de buitenlucht, meestal aan straten en trottoirs, maar ook aan tuinen, bedrijfsterreinen, parken en speeltuinen. Hij is dus altijd afhankelijk van het weer. Wanneer de grond bevroren of te nat is, kan hij de werkzaamheden niet uitvoeren.
Hij werkt in publieke ruimten, zoals in winkelcentra en woonwijken, waardoor hij te maken krijgt met omwonenden, voorbijgangers en verkeer.
De locaties waar hij werkt, zijn steeds verschillend waardoor hij vaak onderweg is.
Door de verschillende werkomgevingen, materialen en gereedschappen en machines is geen werk hetzelfde.
De straatmaker werkt in een veranderlijke omgeving, waar veiligheid een belangrijke rol speelt.

Salaris indicatie: 1500 tot 2000 euro